Facebook, alegeri, segregare

După alegerile din Statele Unite ale Americii și surprinzătoarea victorie a lui Donald J. Trump una dintre temele preferate de discuție este modul în care Facebook, în principal, și alte tipuri de social media, au influențat rezultatul, în principal prin promovarea de articole care fie sunt profund partizane fie de-a dreptul false.

Wall Street Journal are o unealtă destul de bine construită care permite oricui să vadă cele mai extreme postări asociate cu conservatorii și democrații din SUA. Pentru orice subiect diferențele sunt foarte mari și adesea imposibil de reconciliat.

Multă lume folosește rezultatele ca să argumenteze că social media creează bule de percepție și că face aproape imposibilă comunicarea dintre indivizi cu poziții diferite. Din păcate avem de-a face cu o exagerare care face greșeala să reducă capacitatea indivizilor umani de a raționa și îi transformă în mașini.

Da, există “weaponized filter bubbles”, așa cum spune Joshua Benton, dar, și din păcate nu avem cifre concrete, cred că ele nu sunt definitorii decât pentru acel segment din societate care tinde să fie ademenit de extremism aproape indiferent de modul în care evoluează restul societății.

Da, avem o problemă reală legată de dezinformarea care vine din articole clar false postate și distribuite prin social media, dar e nevoie să avem încredere în capacitatea individului de a discerne informația și în capacitatea societății de a educa atunci când e nevoie. Din păcate e imposibil să construim un algoritm perfect pentru Facebook și restul care să sorteze știrile într-un mod absolut neutru și să le servească. Dar putem să discutăm despre informații și despre articole și să introducem raționalitate și adevăr acolo unde putem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.