Barbu Mateescu face o bună recapitulare după această campanie anostă și arată care sunt șansele de intrare în noul Parlament pentru partidele principale angajate în lupta electorală.
Din punctul meu de vedere deriva spre extremism și conspirație a Partidului Social Democrat e mult mai slabă decât o vede autorul, mai ales pentru că există PRU ca să acopere nișa asta și e clar că cele două partide lucrează bine unul cu celălalt. La Partidul Național Liberal deruta mi se pare chiar mai mare, cu o clară incapacitate de a prezenta alt mesaj decât lipirea de Cioloș, care și ea a fost făcută fără prea multă grație și inteligență.
Fără să am acces la cine știe ce date (sondajele sunt cam lipsă, parcă pentru a întregi imaginea ternă a campaniei) cred/sper că ALDE, PMP și PRU nu or să reușească să intre în noul Parlament, dar pentru asta e nevoie de o prezență solidă la vot atât în cadrul vechilor votanți de PSD și PNL cât și a noilor interesați de politică, care probabil se duc mai degrabă la USR.
Cred că sistemul nostru politic va beneficia de pe urma unui Parlament relativ dar nu foarte fragmentat, cu PSD în majoritate dar la limita la care poate să guverneze singur, cu PNL ca opoziție clasică (dar cu care se poate colabora), cu USR ca opoziție dură, axată în principal pe prevenirea de abuzuri și pe reformă pe termen lung, și cu eternul UDMR ca partd care poate să fie folosit pentru a evita blocajele.
One thought on “Parlamentul viitor stă între clasicele PNL și PSD și inovația din USR și PRU”