Deadly Premonition – The Weird and the Downright Bad

Deadly Premonition: The Director’s Cut was cheap on Steam. I bought it, even though I know that the game is supposed to be very glitchy, limited in terms of gameplay and, according to most people, weird (in a mostly bad way). I am now playing it and I have questions and observations, mostly about the weird and the bad things I am dealing with. Some weird things might turn out to be just bad going forward and I will be delighted if some bad things become weird (the interesting kind of). In no particular order, here comes.

Weird stuff

– cutscene with a car that’s much too small for the road it is moving on, the one when you first meet the sheriff;

– the constant talking to Zach, complete with touching the ear gesture;

– the weird proportions of stuff in the hotel room, mainly the bed, and the cafeteria;

– the smoking and the Police brand of cigarettes;

– the intros used for the characters and the absolutely weird movements on their faces;

Bad stuff

– the movement and the shooting feel clumsy to the extreme;

– the game crashes, even after fiddling with compatibility modes and other stuff, about once every hour or when driving or when loading;

– the graphics look much worse than I expected for a game that initially came out in 2013.

 

Tour Down Under se termină, sezonul de ciclism se apropie de finalul hibernării

Primul tur najor al anului s-a terminat în Australia, cu Daryl Impey de la Mitchelton-Scott câștigător relativ surprinzător al Tour Down Under, unde a reușit să se cațere pe decisivul Wilunga Hill mai bine decât Richie Porte. Cursa a fost interesantă, chiar dacă spectacolul a fost afectat de temperaturile deosebit de mari, dar până în martie plutonul încă e în stare de hibernare și rezultatele de până atunci nu au capacitatea să ne arate cine e favorit în marile curse.

Andre Greipel, de la Lotto Soudal, a câștigat 2 sprinturi în Australia, Caleb Ewan a reușit și el să câștige iar Peter Sagan pare la fel de dornic ca în 2017 să câștige finaluri rapide. Rezultatele complete ale Tour Down Under sunt pe Cyclingnews. In San Juan alți sprinteri, ca Gaviria și Nizzolo, sunt gata să își dovedească capacitățile.

Tour Down Under e o competiție interesantă dar cumva limitată, cu etape care nu se schimbă prea mult și o listă mică de posibili câștigători. San Juan, ca și tururile din Orientul Mijlociu, sunt bune ca să vedem forma diferiților oameni importanți din pluton, mai ales sprinteri, dar nu ne oferă indicii prea mari despre cei care devin favoriți când încep zilele cu adevărat mari în martie.

Practic urmează o lună și ceva de semi-hibernare, în care încă ne obișnuim cu noile echopamente și cu schimbările de sponsori, înainte să vedem oamenii importanți la lucru, încercând să câștige Paris – Nisa și clasicele pe pavate.

Raportul GRECO e semn că UE își pierde încrederea în România

România a intrat greu în Uniunea Europeana dar are deja 10 ani de prezență și cam e cazul să devenim capabili să influențăm politicile organizației europene dar și să folosim eficient fondurile comune. Din păcate GRECO, legat de Consiliul European și cu o bună reputație în statele cele mai importante ale UE, spune că atât parlamentul cât și guvernul nu au reușit să îmbunătățtească capacitatea de luptă împotriva corupției (problema care nu se rezolvă dar care poate să fie controlată).

Hotnews oferă o imagine mai clară a observațiilor și a recomandărilor iar ideea centrală pare să fie că România se distanțează încet de bunele practici ale Uniunii Europene și că, treptat, pierde încrederea limitată de care beneficia. Asta va însemna, pe termen scurt și mediu, mai puțină influență și mai puțini bani pe care putem să îi folosim, atât instituțional cât și la nivel de inițiative privată.

PSD și ALDE au criticat, bineînțeles, raportul GRECO, comentând atât că datele folosite sunt vechi cât și că analiștii nu sunt bine informați despre moile legi ale justiției. Problema nu e rezistența lor, deja clară, în fața oricăror măsuri care ar putea să afecteze nucleul dur din jurul lui Liviu Dragnea. Problema e că afectează modul în care România interacționează cu statele europene și cu UE și limitează accesul la resurse pe termen mediu, dincolo de orizontul de prezență al actualului guvern sau al actualei majorități din parlament.

Jucatul nu e boală, jucatul definește umanitatea

Organizația Mondială a Sănătății (WHO) a hotărât că “gaming”-ul trebuie clasificat ca afecțiune mentală și o să apară ca atare în noua ediție a ICD, o clasificare a bolilor folosită ca referință de cele mai multe țări.

Pe scurt, joaca pe calculator (mai complex: joaca, de mai multe feluri, pe calculatoare, console, mobile și alte tipuri de platforme), poate să aibă efecte negative asupra individului. WHO o să specifice în ICD simptome, care sună destul de vag din descrierea oferită de BBC, dar nu e clar dacă va exista și un tratament recomendat sau alte măsuri de limitare a impactului.

Ca orice altă activitate umană, de la somn la alergat la mâncat la muncă, jucatul (fie că e în spațiul fizic sau în cel virtual) poate să fie abuzat iar abuzul poate să ducă la consecințe serioase pentru cel implicat. Sunt destule relatări despre oameni morți după prea mult World of Warcraft și există deja clinici care declară că pot trata astfel de probleme.

Problema cu listarea de simptome ambigue și fără o metodă clară de tratament sau intervenție medicală de către WHO e că stigmatizează o activitate absolut normală pentru majoritatea oamenilor și care nu e deloc nouă sau ne-studiată. De la zarurile antice și șah până la cele mai complicate MMO-uri sau experiențe virtuale umanitatea a folosit jocul ca un mijloc de a se distra (în sensul de separare de lumea nesatisfăcătoare) pentru a putea să facă mai mult sau mai bine în viitor.

E nevoie să avem doctori care pot să vadă când o activitate, oricare e ea, afectează capacitatea individului de a funcționa. Nu e nevoie să atacăm unul dintre cele mai populare hobby-uri ale momentului, mai ales când e clar că WHO nu are datele necesare ca să ofere informație clară în noul ICD.

Cred că fiecare gamer poate să vorbească despre momentele când un joc i-a dominat viața într-un mod nu foarte sănătos. Dar fiecare dintre ei poate și să vorbească despre un moment de exaltare, înțelegere, fericire legat de jocuri. E cazul să explorăm cum putem să avem parte de mai multe experințe bune legate de jocuri decât să explorăm steril potențialul rău pe care îl pot face.