Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă și dominat de Partidul Social Democrat, a decis că trebuie să se ocupe de viitorul țării și a adoptat o ordonanță de urgență prin care creează un program numit gROwth (n-au găsit nici un joc de cuvinte relevant în română probabil), teoretic construit ca să ajute copii României printr-o soluție de economisire pe termen lung.
OUG-ul e plin de fraze pompoase și cam greu de citit dar Edupedu are o sinteză bine construită a ideilor care definesc programul și care scot la lumină o idee bună dar care este implementată probabil în cel mai prost mod posibil.
Pentru început contul de economii Junior, principalul mecanism asociat cu gROwth, este dechis automat, fără să fie nevoie de acordul părinților sau reprezentanților legali, la Trezorerie. Lipsa de consultare a celor care nu sunt interesați nu există pentru statul român. Băncile comerciale, care pot să construiască și să ofere conturi cu caracteristici interesante, nu sunt luate în considerare. Trezoreria, o instituție cu limitări technologice li care are deja destule atribuții, trebuie să lucreze cu încă 3 milioane și ceva de conturi. În mod ciudat toți copii priumesc un astfel de cont, nu doar cei care sunt născuți după adoptarea ordonanței.
Teoretic statul contribuie cu o primă de 600 de lei dacă în contul unui copil sunt depuși cel puțin 1.200 lei (100 pe lună, o sumă destul de mare pentru o țară unde majoritatea populației nu poate să pună atât într-un cont de economii) și oferă o dobândă de 3%. Problemele sunt legate de faptul că primele nu intră în cont decât atunci când un beneficiar ajunge la 18 ani și că dobânda nu li se aplică. Părinții trebuie să depună sprând că programul nu dispare și că statul găsește banii de prime la finalul peroadei. OUG nu clarifică nici dacă bobanda, oricum mică, este capitalizată pentru fiecare an sau dacă ea apare doar la finalul perioadei.
Un program gROwth bine construit virează contribuțiile statului în fiecare an și le supune dobânzii, garantând astfel o sumă semnificativ mai mare pentru un beneficiar, care are potențialul să îl ajute cu adevărat. Orice altceva riscă să ofere un randament sub cel al unui instrument bine construit din spațiul bancar.
Există probleme reale legate de retragerea înainte de vârsta de 18 ani, de modul în care acești bani sunt sau nu folosiți de stat în acestă perioadă, de garanțiile legate de modul în care contul Junior interacționează cu posibile devalorizări ale leului sau cu trecerea la Euro.
Chiar dacă programul gROwth este implementat corect el este în mod clar construit prost pentru o țară relativ săracă pentru că oferă avantaje clasei de mijloc și celor relativ bogați fără să livreze ceva pentru cei săraci. Mai mult el este o idee a PSD, partid care se declară social-democrat și care are ca obiectiv limitarea sărăciei, mai ales când e vorba de copii.
Un guvern care este interesat de viitorul copiilor și care vrea să abordeze problema dintr-un unghi pur legat de economisire poate să costruiască conturi care să primească contribuție și dobândă garantată de la stat. Mai bine, poate să construiască o scutire de taxe pentru cei care creează o soluție de economisire sau poate pur și simplu să ofere o sumă garantată direct părinților cu condiția ca ea să fie folosită doar pentru nevoi de dezvoltare ale copiilor.