Alegerile parțiale pentru postul de primar al Craiovei au beneficiat de prezența la vot a doar aproximativ 19% din cei înscriși pe liste, ceea ce înseamnă că mai puțin de 48,000 s-au deranjat să iasă din casă și să dedice un sfert de oră procesului de vot.
Mihail Genoiu, candidat al Partidului Social Democrat, este noul primar, iar PSD afirmă că el a primit aproximativ 43 procent din voturile valabil exprimate, adică nu mai mult de 21,000 de oameni au decis cine va conduce o administrație locală ale cărei decizii vor afecta viețile a peste 400,000 de oameni. Procentul de sub 5% e înșelător dar merită consemnat.
PSD, prin vocea fostului primar al Craiovei, Olguța Vasilescu, afirmă că problema lipsei de prezență la vot e legată de lipsa campaniei electorale care se făcea înainte și că mulți cetățeni nici măcar nu știau că au loc alegerile locale.
Dar de fapt campanie se poate face dar cu resurse mediatice mai puține, ceea ce ar trebui să ducă la o mai mare implicare directă a partidelor, cu contacte unu la unu cu alegătorii și o folosire bună a social media. Din păcate mai toate partidele noastre preferă să bage cât mai puține resurse în campanie, mai ales pentru alegeri parțiale, pentru că un număr mic de oameni la urne fac întregul proces mult mai predictibil.
E drept că există și o responsabilitate a cetățeanului de a se informa când e vorba de spațiul politic e impardonabil să nu știi că în localitatea ta au loc alegeri, dar marea problemă e că partidele din România nu știu de fapt să interacționeze cu un votant rațional și informat, așa că preferă să îi ofere cât mai puține detalii despre ceea ce poate să facă și să îl lase să devină apatic și neimplicat.
Problema cea mai mare e că Partidul Național Liberal nu pare interesat să schimbe această stare de fapt și acționează ca o umbră politică doar puțin mai acceptabilă a PSD iar Uniunea Salvați România nu are forța să schimbe această situație sau resursele să facă campanie directă eficient.