Partidul Social Democrat (+ ALDE) a reușit să treacă prin Parlament un nou Cod Penal, vonstruit atent ca să limiteze expunerea penală a unora dintre liderii săi, cu accent pe problemele legate de abuz în serviciu pe care le are președintele de partid Liviu Dragnea.
Sesiunea specială a legislativului, încercarea din 2017 cu OUG 13, viteza de dezbatere și de adoptare, lipsa unor consultări coerente pe plan intern sau extern, declarațiile pe alocuri sfidătoare ale unor membrii PSD, retorica tot mai dură legată de ficționalul stat paralel, toate sunt semne că partidul și liderul său sunt gata să facă cam tot ce pot, rămânând în mare în spațiul legal, pentru scăpa de niște probleme, chiar dacă asta generează probleme pe termen mediu și lung atât pentru PSD + ALDE cât și pentru România.
Dar declarațiile lui Dragnea de după adoptarea Codului Penal, care trebuie să treacă de Curtea Constituțională și, foarte probabil, de o re-examinare cerută de președintele Iohannis, sunt cele ale unui om care nu e foarte sigur de propriile acțiuni și de propriul viitor.
G4Media îl citează afirmând că: “Ce înseamnă dedicat lui Liviu Dragnea? Decizia luată acum un an și jumătate de Klaus Iohannis și un grup de oameni cu puteri oculte a fost ca eu să fiu anihilat. Mâine poate să-mi facă o mie de dosare.”
Liviu Dragnea pare conștient că este expus și că a investit prea mult în lupta legată de justiție ca finalul să fie unul pozitiv pentru el. Un PSD care vrea să câltige alegerile în România și să fie în continuare frecventabil european are nevoie de o imagine mult mai bună și refacerea credibilității.
Dacă actualul președinte al social-democraților vrea o ieșire decentă din scenă trebuie să se gândească la un mare compromis. Ideal pentru el (și ceilalți lideri cu mari probleme legate de justiție) e să reușească să își păstreze libertatea (sau să petreacă puțin timp închis) în timp ce PSD își asumă sprijinul pentru o justiție cât mai independentă, aproape de standardele europene și de așteptările cetățenilor.
Radicalizarea din ultimul timp, de ambele părți, face un astfel de mare târg greu de construit și de acceptat dar prin el liderii PSD ar reuși să iasă din politică într-un mod relativ uman în timp ce societatea nu își mai consumă energia luptând cu inițiativele lor.
One thought on “Dragnea trebuie să se gândească la un târg, unul mare”